Winter School Herbstsemester 2021
Urban Food: Venedig
Transformationen eines Kulturraums – ein Porträt
Wie können wir die Vielfalt an Transformationsprozessen, die auf Venedig und seine Umgebung einwirken, durch das Essen verstehen? Die Produktion von Lebensmitteln sowie deren Verarbeitung, Distribution, Konsum und Entsorgung gestalten die Beziehung zwischen Stadt und Land immer wieder neu. Indem wir das Essen als Forschungsgegenstand betrachten, machen wir diese Transformationen sichtbar.
In dieser Winter School, die vom 10. bis 28. Januar 2022 in Zürich und Venedig stattfindet, porträtieren wir das Territorium Venetiens mittels einer analytischen Zweiergruppen-Arbeit, die in einen «Visual Reader» übersetzt wird. Dabei werden unter anderem die regionale Küche, lokale landwirtschaftliche Entwicklungen und aktuelle Ansätze für den Tourismus über das Essen thematisiert. In der zweiten Hälfte des Kurses wird ein Thema des ersten Teils in filmischer Form weiterentwickelt. Dieser Kurs enthält Module zu GIS und zum Essayfilm.
Dieses Lehrangebot steht nicht mehr als Wahlfach, sondern nur noch als Vertiefungsarbeit zur Verfügung.
Assistenz: Roland Charles Shaw
Vertiefungsarbeit (6 KP)
Bitte sich unter «Vertiefungsarbeit HS21 im Bereich Landschaftsarchitektur und Städtebau (LUS) (063-0751-21)» eintragen.
Dieser Kurs, inklusive Reise nach Venedig, findet vom 10. bis 28. Januar 2022 statt. Der Unkostenbeitrag beträgt CHF 280.-.
Archive
- Winter School Herbstsemester 2020: Urban Food: Die Schweizer Alpen
- Wahlfach Herbstsemester 2019: Urban Food: Neapel
- Wahlfach Herbstsemester 2018: Urban Food: Marseille
- Wahlfach Herbstsemester 2017: Urban Food: Munich
- Wahlfach Frühlingssemester 2017: Urban Food: Slowenien
- Wahlfach Frühlingssemester 2016: Urban Food: Lyon
- Wahlfach Frühlingssemester 2015: Urban Food: Milano
The Alps as Common Ground
The expansion of the Alps’ developmental structure leads to their increased integration into the urban networks of the surrounding metropolises. This enables both the exploitation of the Alps as a metropolitan park landscape and as an attractive settlement area, which leads to an increased formation of spatial contrasts already evident today: the intensified use of the easy to reach Alpine areas increasingly contradicts the more extensive use up to the abandonment of the remaining Alpine areas. If this trend continues, it will lead in extreme cases to the loss of the Alps as an autonomous cultural, living and economic area; furthermore, the Alpine peripheral regions will become merely additional areas of the extra-Alpine metropolises.
When considering the Alps as common ground of the surrounding metropolitan areas, an alternative interpretation results and a new potential opens up regarding the Alps’ future development. Assuming that settlements and an accompanying urban concentration will increase along the edge of the Alps, they would no longer only be partially assigned metropolitan park landscapes, but central to the region. Regarding the Alps as common ground and a resource claimed by various users, their future could lie in a collectively renegotiated, sustainable user relationship. This relationship combines and overlaps traditional, agricultural (endogenous) usages with extra-Alpine, urban (exogenous as well as ubiquitous) ones, thus ultimately allowing a responsible use of resources of the Alpine landscape. (Werner Bätzing, «Die Alpen. Geschichte und Zukunft einer europäischen Kulturlandschaft», Munich: Publisher C.H. Beck, 2005, P. 335.) This could result in a common central landscape of the surrounding metropolitan areas – not based on traditional images and ideas, but creating new images and meanings – and above all developing strategies on how to deal with areas with little potential.
Urban Food
The production, processing and distribution of food, as well as its consumption and disposal, have for a long time defined the relationship between city and countryside, and in turn the territory. Conversely, gastronomy and patterns of consumption are heavily influenced by processes of urbanisation. It is here that one can see the influence of the city on the food system and vice versa.